Menu

images/galeria/danie_3_600w.jpgimages/galeria/danie_2_600w.jpgimages/galeria/danie_600w.jpgimages/galeria/danie_4_600w.jpg

Pizza

Kebab

Tortilla

Buritto

Inne, równie smaczne

Napoje:

Dowóz na terenie miasta 2zł

Zamówienia przyjmujemy telefonicznie: 58 775 20 72

Czy te potrawy są Ci dobrze znane? Przeczytaj o naszych daniach.

Kebab u Hassana - zgodnie z recepturą.

Kebab (także: kebap) – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (po turecku ‘obracające się pieczone mięso’), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny  (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe) skrawanej z pionowego rożna z surówką i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food, podawane w przaśnym chlebie, picie  lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi. W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (po turecku ‘obraca się’).

Tortilla

W kuchni hiszpańskiej to rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw. Zazwyczaj nazywana tortilla española lub tortilla de patatas.
Natomiast w kuchni meksykańskiej, jest to rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.

Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych i osolonych jajek, w wyniku czego powstaje gruby omlet, którym mogą najeść się do syta dwie osoby.
Meksykańskie i południowoamerykańskie tortille powstają po zagnieceniu masy kukurydzianej mąki z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Obecnie większość dostępnych w handlu tortilli jest wytwarzanych maszynowo. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy.

Burrito

Jest to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze, w celu złagodzenia i aby uczynić ją bardziej giętką. W Meksyku, grillowana kukurydza, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem i tortilla jest mniejsza. W Stanach Zjednoczonych, oprócz nadzienia zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie.

Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł".